Våldsbejakande islamistisk extremism och sociala medier
2015 (Swedish)Report (Other academic)Alternative title
Violent Islamist Extremism and Social Media (English)
Abstract [sv]
Syrien och Irak har kommit att bli den globala jihadismens epicentrum och personer inom våldsbejakande islamistiska extremistgrupper och rörelser som Islamiska staten och al-Qaida sprider sina budskap på sociala medier. Denna rapport syftar till att beskriva hur sociala medier används för propagandaspridning samt vilka motiv och orsaker som går att skönja i några av de svenskspråkiga Facebook-grupperna och profilerna under perioden 2012-2014.
Studien visar att Facebook används som en plattform för svenskspråkiga grupper och profiler för att (1) sprida officiell propaganda från terroristorganisationer som Islamiska staten och al-Qaida. Facebook används också för att (2) sprida inofficiell propaganda till fördel för terroristorganisationer som Islamiska staten och al-Qaida. Facebook används som en plattform för försök till rekrytering till IS.
Informationen som sprids sker dels från personer i Sverige och dels från personer som rest från Sverige till Syrien och IS-kontrollerade områden. Hyllningar till våldsbejakande islamistiska ideologer och terroristorganisationers ledare sprids genom texter, bilder, fotografier och videos. Personer från Sverige som befinner sig i Syrien kommunicerar ”hem” till Sverige genom reseberättelser från IS-kontrollerade områden.
Inom dessa profiler och grupper går att finna ett antal motiv och orsaker till varför någon sympatiserar med våldsbejakande islamistiska ideologier och rörelser, samt argument för att någon ska resa till Syrien för att ansluta sig till IS. Ett antal faktorer varvas och överlappas: humanitära, religiösa, ideologiska motiv tillsammans med martyrskap och något som kan ses som äventyr, våld, vapen och gemenskap.
Orsakerna och motiven kan inte ses som hela förklaringen till varför någon radikaliseras, väljer att sympatisera med, eller ansluta sig till, terroristorganisationer som Islamiska staten eller al-Qaida. Rapporten är dock försök till ett bidrag till en djupare kunskap om motiv och orsaker.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Försvarshögskolan (FHS), 2015. , p. 109
Keywords [en]
violent extremism, terrorism, jihadism, social media, facebook
Keywords [sv]
våldsbejakande extremism, terrorism, jihadism, sociala medier, facebook
National Category
Political Science
Research subject
Statsvetenskap med inriktning mot strategi och säkerhetspolitik
Identifiers
URN: urn:nbn:se:fhs:diva-5620OAI: oai:DiVA.org:fhs-5620DiVA, id: diva2:867179
2015-11-042015-11-042018-01-18Bibliographically approved