För att Försvarsmakten ska kunna rekrytera personal och genomföra internationella insatser behöver de en stark förankring hos den svenska befolkningen. Den största aktören förutom Försvarsmakten som har möjlighet att skapa denna förankring är i dagens samhälle media. Men hur framställs Försvarsmakten och dennes verksamhet i medierna? Och framförallt hur framställs Försvarsmakten och dess verksamhet i medierna i händelse av en kritisk situation, då behov av legitimering och stöd från samhället är som störst?
Syftet med denna studie var att analysera hur svenska militära dödsfall i internationell tjänst skildras i svensk media, för att undersöka huruvida medierna legitimerar försvarsmakten eller underminerar dess legitimitet, i ett kritiskt läge.
En kvalitativ innehållsanalys användes som tillvägagångssätt för att undersöka hur media skildrar en kritisk händelse – dödsfallen den 7/2 2010 - inom Försvarsmakten, samt hur Försvarsmakten skildras under denna händelse. Sammanfattningsvis var det 38 olika nyhetsartiklar och nyhetssändningar som analyserades utifrån 4 olika medier.
Resultatet visar att media skildrar händelsen olika beroende på tidsperspektiv och media. Resultatet visar även mediabilden kring Försvarsmakten främst är av legitimerande karaktär.