De empiriska beskrivningarna av förhållandet mellan taktik och teknologi är svagt problematiserad. Krigsvetenskaplig litteratur indikerar att taktiken har ett inflytande på teknologiutvecklingen ibland och ibland inte. Varför påverkar taktiken ibland teknologiutvecklingen medan den vid andra tillfällen inte påverkar?
Syftet med den här uppsatsen är att bidra till teoribildningen för taktikens påverkan på teknologiutvecklingen genom att undersöka under vilka förutsättningar taktik påverkar teknologin. Undersökningen ska ge förslag på orsaker till att taktiken påverkar teknologiutvecklingen samt det kausala förhållandet däremellan utifrån de utvalda typfallen. Därigenom bidrar undersökningen till teoribildningen och vidare vetenskaplig prövning inom det bristfälligt utforskade området. För detta ändamål har en hypotes formulerats och prövats i en kvalitativ undersökning utifrån brister eller kapacitetsglapp för att kunna genomföra det taktiska konceptet. Metoden för undersökningen utgår från John Stuart Mill ”Method of Difference”.
Hypotesen kunde inte falsifieras i undersökningen. Slutsatserna visar att tre domäner, ursprungs-, den operativa- och förhållningsdomänen påverkar om teknologiutvecklingen blir taktikdriven eller teknikdriven. Undersökningen visar också att det finns orsaksrelationer mellan några av premisser och domäner, men det återstår ett flertal relationer att undersöka.