Den snabba utvecklingen inom IT-området under de senaste decennierna har haft stor betydelse för Försvarsmaktens verksamhet men har samtidigt även inneburit många nya möjligheter för det civila samhället. I synnerhet har framsteg inom sensorteknik, datateknik och kommunikationsteknik inneburit att man idag kan inhämta, överföra, lagra, och analysera stora mängder data på ett snabbare och mer effektivt sätt än tidigare. Detta har kommit till nytta inom bland annat system för ledningsstöd, stridsledning, underrättelsetjänst och logistik.
På samma gång har dock komplexiteten, de inbördes systemberoendena och volymerna data som hanteras i informationssystemen ökat kraftigt. I kombination med att karaktären på Försvarsmaktens verksamhet medför särskilda krav på systemsäkerhet och skydd mot antagonistiska hot, är upprätthållandet av en tillräcklig säkerhetsnivå i cybermiljön en utmaning. Att kunna skydda viktiga informationstillgångar mot förekommande risker är samtidigt en nödvändighet för att den nya tekniken ska kunna bidra till militär nytta. Förmågan att kunna verka i cybermiljön måste utvecklas och regelbundet tränas i fredstid, för att denna ska kunna stå till förfogande vid behov.
Försvarsmakten är på väg mot en högre grad av mognad och förståelse för cybermiljöns förutsättningar och krav. Det krävs dock ett kontinuerligt arbete inom flera områden för att cybermiljön och de system som ingår i denna ska bidra till en reell effekt. De aspekter som belyses i denna rapport bedöms vara av särskild vikt.