När Försvarsmakten anskaffades sina första Tp 84 i mitten av 1960-talet var det för att ersätta Flygvapnets dåvarande transportplan DC-3. Det var de första planen som levererades till Europa av den typen. Sedan dess har Tp 84 varit en viktig resurs inte bara för hela Försvarsmakten utan även för flertalet civila organisationer så som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Röda korset.
Idag pågår det en omfattande omorganisation av Försvarsmakten som i slutändan skall leda till att förbanden blir mer tillgängliga och användbara för insatser både i och utanför Sverige. Därför går Försvarsmakten ifrån den organisation som man tidigare haft med ett speciellt ihopsatt förband för genomförandet av internationella insatser och förband som varit registrerade i internationella styrkeregister. Istället skall samtliga förband ha förmågan att genomföra insatser oavsett om det sker i eller utanför Sverige. Detta ställer ökade krav på bland annat transportflyget då de bidrar med en rörlighet och mångsidighet som andra transportförband saknar.
Dock börjar Försvarsmaktens Tp 84 idag bli gamla och serviceintervallen tilltar allt mer och tillgängligheten minskar. Trotts detta ökar uppgifterna och transportflyget förväntas finnas tillgängligt för att kunna lösa de tilldelade uppgifterna. Detta leder till att högkvarteret och regeringen måste fatta beslut huruvida Tp 84 skall uppdateras eller om det skall införskaffas nya, modernare transportflygplan för att säkerställa att ambitionerna och verkligheten stämmer överens med varandra.