En nordisk marinoperation i Arktis – Möjligheter och problem: Marina samarbetsmöjligheter för Sverige, Norge och Danmark i Arktis
2012 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Den senaste tidens klimatutveckling har påverkat situationen i Arktis. För 10 år sedan hade de arktiska länderna inga uttalade arktiska strategier men klimatutvecklingen har skapat ett behov av dessa strategier. Tidigare otillgängliga områden blir nu tillgängliga vilket enligt vissa bedömare skapar en kapplöpning om Arktis och dess resurser.
I takt med en allt mer ansträngd ekonomi för de nordiska länderna ökar viljan att finna militära samarbeten för att få ner kostnader och hitta synergieffekter. Syftet med studien är att belysa vilka olika nationella överväganden och intressen som kan påverka Sverige, Norge och Danmarks syn på Arktis samt hur detta kan påverka ett marint samarbete i området.
Studien gör en kvalitativ textanalys av officiella dokument från Sverige, Norge och Danmark för att redogöra för likheter och skillnader i ländernas syn på Arktis. Mål/intresse, säkerhetshot, medel och marinförmåga analyseras varefter tre scenarion åskådliggör marina samarbetsområden i Arktis.
Resultatet visar att det till stor del råder strategisk samsyn dock skiljer sig dansk syn på säkerhetshot i Arktis från svensk och norsk syn. Det finns flertalet potentiella marina samarbetsområden till exempel sjöövervakning, miljö- och sjöräddning.
Place, publisher, year, edition, pages
2012. , p. 44
Keywords [sv]
Arktis, Statliga marina resurser, marinen, flottan, kustbevakning, isbrytare, Sverige, Norge, Danmark, säkerhetshot, resurskonflikt, fossila bränslen, förnybara energiresurser
National Category
Social Sciences Political Science
Identifiers
URN: urn:nbn:se:fhs:diva-2769OAI: oai:DiVA.org:fhs-2769DiVA, id: diva2:541276
Subject / course
War Studies, Thesis
Educational program
Officersprogrammet (OP)
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2012-07-172012-07-162018-08-17Bibliographically approved