Konstruktion av begreppet hot i svensk säkerhets- och försvarspolitik
2012 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
KONSTRUKTION AV BEGREPPET HOT I SVENSK SÄKERHETS OCH FÖRSVARSPOLITIK.
Sammanfattning:
Omvärldsförändringen har medfört stora förändringar inom det säkerhets och försvarspoli-tiska området. Sverige har gått från att tidigare betonat neutralitet och alliansfrihet som grund för säkerhet, till att både ge och ta emot militärt stöd. Förändringen har gett upphov till en debatt där ena sidan uppfattar att transformeringen inte tydliggjorts i förhand och en annan som hävdar motsatsen. Undersökningen utgår från teorier om att språket och de dis-kurser detta skapar har en stor betydelse för hur vi förstår och uppfattar omvärlden.
Det är därmed intressant att undersöka hur ledande företrädare för säkerhets och försvars-politik har uttryckt förändringen i text och tal. Folk och Försvars rikskonferens är tongivan-de för den säkerhets och försvarspolitiska debatten och kan därmed beskrivas vara en social handling där språket bidrar till att skapa den säkerhets och försvarspolitiska agendan. Där-med har tal från detta forum undersökts mellan åren 2007-2012 i syfte att blottlägga en del av diskursen runt säkerhet vilket i detta fall är diskursen runt begreppet hot och hur den kan sägas ha förändrats.
Undersökningen har visat på att det har skett en förändring i diskursen. Hotdiskursen har utvidgats under undersökt period, både utifrån i vilka kontexter hot förekommer och har samtidigt fått en allt mer global prägel. Hotdiskursen är dock över lag otydlig där olika dis-kurser existerar parallellt och utan inbördes ordning. Enskilda hot uttrycks i vida ordalag vilket inneburit att konstruktionen inte är enhetlig.
Nyckelord:
Säkerhetspolitik, försvarspolitik, diskurs, säkerhetisering, hot.
Place, publisher, year, edition, pages
2012. , p. 36
Keywords [sv]
Säkerhetspolitik, försvarspolitik, diskurs, säkerhetisering, hot
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:fhs:diva-2514OAI: oai:DiVA.org:fhs-2514DiVA, id: diva2:523851
Educational program
Högre stabsofficersutbildning (HSU)
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2012-04-302012-04-262018-08-17Bibliographically approved