Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Insiderhotet som del i informationssäkerhet under kriser
Swedish National Defence College, Department of Military Studies, Military-Technology Division.
2012 (Swedish)In: Att kommunicera det (o)tänkbara: Hur formar vi framtidens riskkommunikation?, Mittuniversitetet , 2012Conference paper (Refereed)
Abstract [sv]

Samhällets kritiska infrastrukturer är till stor del beroende av informations- och kontrollsystem för sin drift. Det finns standarder för hur organisationer ska arbeta för att upprätthålla säkerhet i sin informationshantering och dessa är även tvingande för statliga myndigheter genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) föreskrifter. I MSB Strategi för samhällets informationssäkerhet 2010-2015 betonas vidare vikten av människans roll i informationshanteringen.

I krissituationer kommer samhällets informationssystem utsättas för stora belastningar, förutom rent fysiskt också på ett trovärdighetsplan, där tilliten till information och dess integritet blir mycket viktig. För att integritet och legitimitet hos krisinformation ska upprätthållas behöver informationssäkerheten vara effektiv. Detta innebär också att människa i informations-systemet måste vara pålitlig. Emellertid har inte hotet från insiders, det potentiella hotet från den egna personalen, något stort fokus i dagens informationssäkerhetsarbete trots att allt mer information hanteras av allt fler människor.

Mot bakgrund av ovanstående är en mer utbredd kunskap om insidern som hot är en viktig beståndsdel i trovärdig informationssäkerhet. I krissituationer är detta även av stor betydelse för kommunikationens trovärdighet och legitimitet. Detta papper diskuterar hur insiderhotet kan hanteras och hur informationssäkerhetsrutiner kan betona insiderkomponenten.

Place, publisher, year, edition, pages
Mittuniversitetet , 2012.
National Category
Engineering and Technology
Research subject
Militärteknik
Identifiers
URN: urn:nbn:se:fhs:diva-2493OAI: oai:DiVA.org:fhs-2493DiVA: diva2:514045
Conference
Åre Risk Event 2012
Available from: 2012-04-04 Created: 2012-04-04 Last updated: 2012-05-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Löfgren, Lars
By organisation
Military-Technology Division
Engineering and Technology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar

Total: 236 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link