Samhällets kritiska infrastrukturer är till stor del beroende av informations- och kontrollsystem för sin drift. Det finns standarder för hur organisationer ska arbeta för att upprätthålla säkerhet i sin informationshantering och dessa är även tvingande för statliga myndigheter genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) föreskrifter. I MSB Strategi för samhällets informationssäkerhet 2010-2015 betonas vidare vikten av människans roll i informationshanteringen.
I krissituationer kommer samhällets informationssystem utsättas för stora belastningar, förutom rent fysiskt också på ett trovärdighetsplan, där tilliten till information och dess integritet blir mycket viktig. För att integritet och legitimitet hos krisinformation ska upprätthållas behöver informationssäkerheten vara effektiv. Detta innebär också att människa i informations-systemet måste vara pålitlig. Emellertid har inte hotet från insiders, det potentiella hotet från den egna personalen, något stort fokus i dagens informationssäkerhetsarbete trots att allt mer information hanteras av allt fler människor.
Mot bakgrund av ovanstående är en mer utbredd kunskap om insidern som hot är en viktig beståndsdel i trovärdig informationssäkerhet. I krissituationer är detta även av stor betydelse för kommunikationens trovärdighet och legitimitet. Detta papper diskuterar hur insiderhotet kan hanteras och hur informationssäkerhetsrutiner kan betona insiderkomponenten.