CRiSMART, Nationellt Centrum för Krishanteringsstudier vid Försvarshögskolan i Stockholm, forskar, utbildar inför och sprider kunskap om nationell och internationell krishantering. Forskningen vid CRiSMART handlar om att ta reda på hur beslut fattas och kommuniceras under extrem press i politiska, polisiära eller militära kriser samt vid andra extraordinära situationer. CRiSMART bygger broar mellan praktiker och forskare i syfte att stärka den nationella och internationella europeiska krishanteringsförmågan.
Studien ”Bombattentat i London: Terrorism och institutionaliserad krishantering” syftar till att ge insikter i det brittiska systemet för kontraterrorism, mer specifikt hur bombattentat hanteras. Därför genomförs två fallstudier av framförallt polisens arbete med terrorattacker i den brittiska huvudstaden. Vidare ska studien fungera som en omvärldsanalys för svensk räkning.
Dels studeras ett bombdåd i Docklands den 9 februari 1996, dels ett attentat i Ealing i västra London i augusti 2001. Attentatet i Docklands blev ett abrupt slut på en 17 månader lång vapenvila. Den kraftiga bomben orsakade omfattande förödelse. Två människor dödades och över hundra skadades, medan materiella värden för 170 miljoner pund förstördes. 2001 exploderade en betydligt mindre sprängladdning i stadsdelen Ealing. Ett tiotal människor skadades, men inga dödades.
Båda attentaten utfördes i mångmiljonstaden London, med de många utmaningar som det innebar för polisen; svårigheter att utrymma områden, symboliska värden,omfattande massmedial bevakning, samt stora kommersiella och politiska intressen som stod på spel. Dessa faktorer är även en del av orsaken till att terrororganisationerna väljer att utföra attentat i London och också ursprunget till uttrycket ”en bomb i London är värd tio i Nordirland”.
Polisens arbete med bombattentaten följde diverse rutiner som mejslats fram under decennier av konflikt. Procedurerna användes både i det operativa arbetet innan bomberna exploderade och i det efterföljande utredningsarbetet.
I studiens avslutande kapitel pekas på möjliga svenska lärdomar från de brittiska erfarenheterna. Vad kan Sverige lära från ett land med mångårig erfarenhet av terrorism?
Andra relaterade studier inom CRiSMARTs CM Europe-program är I krisen prövas ordningsmakten (Hansén och Hagström, Jure förlag 2004), Bombattentatet i Myyrmanni köpcentrum 2002 (Deverell m fl 2004), Bombkrisen i Frankrike 1995 (Sundberg 1998) och Mc-krig i Sverige och Norden 1994 – 1997: krishantering vid en transnationell utmaning (Svedin 1998).
Fredrik Fors är analytiker vid CRiSMART vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Stockholm: Försvarshögskolan , 2005. , p. 124