Syftet med föreliggande uppsats är att undersöka om dagens officersutbildning är korrekt anpassad för den verklighet som möter officeren när denne kommer ut i internationella insatser. Uppsatsenhar sin utgångspunkt i irreguljära konflikter i allmänhet och counterinsurgency i synnerhet.
I denna uppsats preciseras kunskaps-/förmågekrav hos officerare i moderna konflikter. Utifrån dessa kunskaps-/förmågekrav utkristalliseras ett antal nyckelkunskaper. Genom en fallstudie av Officersprogrammet 08-11 sker en jämförelse mellan framtagna nyckelkunskaper och utbildningens kursplaner. Jämförelsen ger vid hand att Sverige inte har lyckats anpassa sin officersutbildning till den miljö som våra förband och enheter skall verka i på den internationella arenan. Medvetenheten i utländska officersutbildningar och doktriner avseende dessa kunskaps-/förmågekrav påvisas, likaledes framkommer det att den svenska officerskårens kompetensprofil är smal i förhållande till andra industrialiserade länders.
Utifrån identifierad betydelse av ”nya kunskaper” lämnas förslag på ämnesområden som bör inkorporeras i officersutbildningen.