Marinens förband har en snabb insatsförmåga och kan därför förväntas bidra till Nato styrkeregister skyndsamt efter medlemskap vilket gör det aktuellt att genomföra en studie om hur den kognitiva interoperabiliteten byggs upp hos personalen utifrån ett mellanchefsperspektiv som utgör en viktig del i processen, vid Marina förband i Karlskrona garnison.
Genom användning av förändringsteori beskriven av Hiatt och de ingående fem elementen skapas möjlighet till en ökad förståelse för mellanchefens roll som länk i processen vilket därmed är syftet för studien. Genom ett kvalitativt förhållningssätt genomfördes sex intervjuer med förutbestämda teman utifrån vald teori för att skapa förståelse för arbetet som genomförs i processen.
Studiens resultat visar på ett fungerande tillvägagångsätt i mellanchefernas arbete i det stadie som processen befinner sig, även om specifika uppgifter inte har nått deras nivå än för att förmedla det fullt ut till sin personal. Genom en stark vilja hos personalen underlättas deras arbete och delar ur teorin blir mindre krävande att omhänderta. Personalens erfarenhet av internationella samarbeten skapar förutsättningar för en snabbare process att öka den kognitiva interoperabiliteten inför ett medlemskap i alliansen Nato.