Det teoretiska fältet inom internationella relationer som benämns realismen betraktar världsordningen som en anarkistisk plats där en kontinuerlig maktkamp pågår mellan rivaliserande stater. Dock har systemet en viss struktur där stater kan rangordnas i systemet utifrån traditionella realpolitiska maktmedel så som internationellt erkännande, ekonomi och tillgången till konventionella och nukleära militära medel. Operationsmiljön har dock utvecklats sedan de tidiga teorierna om internationella relationer. Cyberrymden har blivit en domän som erbjuder såväl statliga som ickestatliga aktörer att påverka varandra. Den nya operationsmiljön är att betrakta som global och utan fysiska gränser under förutsättning att ett fritt, öppet och tillgängligt internet ska finnas.
I denna studie prövas tidigare realismens teorier i form av att Posens normativa teori om hur stater utformar doktriner utifrån maktbalansering. Teorin förutspår hur stater, i synnerhet stormakter utformar sina doktriner utifrån upplevda hot mot statens säkerhet. Tillgängliga former av doktriner definieras som offensiva, defensiva eller avskräckande. Studien är en totalundersökning av de fem stormakterna och deras cyberstrategier.
Resultatet av studien ger vid handen att teorin till del kan bekräftas då det går att finna spår av maktbalansering i de studerade stormakternas cyberstrategier. Däremot är de normativa delarna av teorin som beskriver att doktriner ska vara offensiva, defensiva eller avskräckande inte fullt giltiga när stater utformar cyberstrategier.