Krig är farans område och stridens miljö präglas av kaos, osäkerhet och rädsla. Mod är förmågan att hantera denna rädsla vilket också framgår av Försvarsmaktens handböcker.
Trots att mod tillmäts en stor betydelse både i doktriner och studier finns begränsad forskning i en svensk kontext. Studien syftar till att erhålla en fördjupad förståelse om svenska arméofficerares relation till mod och hur detta påverkar svensk militär utbildning. Målet är att skapa förståelse för de olika faktorer som kan leda till ett modigt beteende i syfte att kunna stimulera, uppmuntra och träna detta inom ramen för svensk militär utbildning. Detta undersöks genom kvalitativa intervjuer, tolkande ansats och tematisk analys.
Studien visar att svenska arméofficerare generellt har en praktisk och professionell syn på mod. Mod betraktas i grunden som något som ingår i arbetet och som kan främjas med militär utbildning. Vad som anses bygga, främja och utveckla ett modigt beteende utgörs av sex sammanhängande och ömsesidigt stödjande faktorer i form av självförtroende, sammanhållning, utbildning/träning, ledarskap, uppdragstaktik och ett identifierat högre syfte. Faktorerna innebär inga garantier för ett modigt agerande och skall inte heller betraktas som en vaccination mot rädsla. Tillsammans kan de emellertid skapa goda förutsättningar för att utbilda modiga soldater.