Ur förord av överstelöjtnant Peter Ahlström, chef över sektionen för markoperationer (TA Mark) vid Försvarshögskolan:
Sektionen för markoperationer är den enhet i Sverige som specialiserat sig på att analysera erfarenheter utgående från olika fältövningar, utbildningar eller seminarier i syfte att påverka och föra en diskussion utifrån samtida och historiska militära scenarion samt våra reglementen och doktriner. Denna antologi är ett försök att bidra till akademiseringen av officersutbildningen, varandes en del i officersprofessionens arbete med att ta kontroll över sin egen kunskapsutveckling.
Denna skrift har framkommit efter att lärarna på sektionen för markoperationer vid Försvarshögskolan studerat defensiven i förhållande till det som skedde i Estland 1944 och i Italien vid Caporetto 1917, med utgångspunkt i olika handböcker om markstrid samt Arméreglemente Taktik (AR T) inom ramen för våra årliga fältövningar. Sektionens strävan är att delta i Försvarsmaktens remissarbeten, diskutera och debattera i utbildningen men även i andra forum och genom detta försöka kritiskt granska det som Försvarsmakten fastställer. Denna skrift är just ett sådant bidrag som har som ambition att lyfta diskussionen kring defensiven.
Att just den defensiva inriktningen blivit föremål för vårt intresse denna gång är att ett offensivt perspektiv är förhärskande i det samtida taktiska tänkandet och detta ibland oreflekterat. Inom utbildning och övning har de mekaniserade förbandens inriktning varit anfall, ta terräng och försvara stridsställningar för att därifrån bekämpa en motståndare och därefter på nytt anfalla och ta terräng. Att starta en tanke och ett handlingsmönster med den defensiva inriktningen enligt Arméreglemente Taktik (AR T) för ögonen ser vi som mycket relevant idag då förbandsmassan i den svenska armén antagligen inte har kraft att enbart fokusera på en offensiv inriktning av markoperationerna.
Bokens författare är en blandning av disputerade forskare och officerare, samt en av våra doktorander. Detta ger en unik kombination av praktisk erfarenhet och vetenskaplig kunskap som är unik i Sverige. Detta är även de personer som inte bara genomför den militära utbildningen för alla officerare i Sverige, på officersprogrammet, stabsutbildningen (blivande majorer), samt högre stabsutbildningen (blivande överstelöjtnanter), utan flera av oss deltar dessutom i utvecklingen av nya doktriner och reglementen. Här ska noteras att många av de som skriver i denna antologi inte bara har egen erfarenhet av militär praktik och utbildning, utan även har deltagit i framtagandet av Arméreglemente Taktik (AR T) som ligger i fokus för denna skrift.
Då Arméreglemente Taktik (AR T) infördes fanns det en del kritik till själva införandet. Att t ex pröva defensiv inriktning är ett steg i att förvetenskapliga praktiken. Att väga defensiven mot historiska fall genom olika temalinser kan detta bidra till en djupare kunskap och kompetens. Dessa tankar skulle kunna användas i olika utbildningar av våra officerare för att få en djupare förståelse av vad som menas i Arméreglemente Taktik (AR T) avseende defensiv inriktning.
Defensiva markoperationer är till sin natur komplexa och ställer stora krav på dynamiskt taktiskt tänkande. De syftar oftast till att vinna tid mot en överlägsen motståndare, ett scenario som för Svenska förhållanden är relevant. Att enbart förlita sig på statiskt försvar är otillräckligt och leder enbart till att motståndaren kan kraftsamla sin eld till våra ställningar. Därför måste en defensiv strid föras rörligt och aktivt med stöd av fältarbeten samt med inslag av anfall mot motståndarens flanker och över hela djupet. En strid som i svensk tradition har gamla anor. Redan under medeltiden mötte vi överlägsna fientliga härar på detta sätt, avgörande slag undveks och motståndaren ”nöttes” ner genom upprepade mindre överfall och med timmerbråtar som förstärkte redan svårframkomlig terräng.
Idag när armén är mindre än den någonsin varit är ett alltför offensivt agerande mycket riskabelt och kan innebära att vi helt förlorar handlingsfriheten. Därför behöver vi utveckla vårt taktiska tänkande och även behärska en strid som innebär att vår egen terräng och operativa djup utnyttjas till fullo så att motståndaren inte kan avgöra striden utan tvingas till taktiska situationer där vi är lokalt överlägsna. Denna strid kräver officerare som är flexibla, initiativrika och taktiskt kunniga. Det är mot en överlägsen motståndare som manövertänkandet ställs på sin fulla spets. En utmaning för Försvarsmakten och Försvarshögskolans utbildningar. Genom de olika uppsatserna bidrar antologin till djupare kunskaper och förståelser för en defensiv inriktning.
Stockholm: Kungl Krigsvetenskapsakademien & Försvarshögskolan , 2018. , p. 79
taktik, taktiskt tänkande, armén, Caporetto, sverige, defensiven, offensiven, markoperationer
Essäer om defensiven och den defensiva markoperativa inriktningen i Arméreglemente Taktik (AR T)