Förutsättningar för krisberedskap och totalförsvar i Sverige
2019 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Det svenska totalförsvaret utvecklades under och efter andra världskriget för att skapa en trovärdig försvarsförmåga och en förmåga till självförsörjning. Över tid förbättrades omvärldsläget. Med nya behov att möta kriser och olyckor växte ett krisberedskapssystem fram som formaliserades i början av 2000-talet. Under de senaste åren har omvärldsläget förändrats och hotbilden mot Sverige och svenska intressen försämrats i flera avseenden. Detta har gjort att totalförsvarsplaneringen återigen har upprättats, vilket också får betydelse för krisberedskapen.
Förutsättningar för krisberedskap och totalförsvar i Sverige ger en historisk beskrivning av totalförsvaret och samhällets säkerhet, från 1901 och fram till idag, med fokus på förändringar i hotuppfattning, lagstiftning och inriktning. Läsaren får fördjupa sig i det politiska system och juridiska förutsättningar som utgör krisberedskapens och totalförsvarets verktygslåda.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Försvarshögskolan (FHS), 2019. , p. 262
Keywords [sv]
totalförsvar, krisberedskap, totalförsvarshistoria, planeringsförutsättningar, det civila försvaret, det militära försvaret, höjd beredskap
National Category
Public Administration Studies
Research subject
Statsvetenskap med inriktning mot krishantering och internationell samverkan
Identifiers
URN: urn:nbn:se:fhs:diva-8725Local ID: 930/2011OAI: oai:DiVA.org:fhs-8725DiVA, id: diva2:1346123
Note
Emmelie Andersson är redaktör. Ett stort antal medarbetare har bidragit till arbetet med rapporten.
Rapporten uppdateras årligen.
2019-08-272019-08-272019-11-11Bibliographically approved