Förändrad svensk militär etik - den militära etiken som styrmedel?: Ett bidrag till ämnets teoriutveckling
2018 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Denna uppsats försöker åstadkomma två saker; dels att studera hur den svenska militära etiken kan förstås dels bidra till teoriutvecklingen inom området genom att föreslå ett tolkningsverktyg för hur formulerandet av militär etik kan förstås som instrument kopplat till skapande av militär förmåga.
Inom den filosofiska etiken anses etiken främst ha ett intrinsikalt värde, dvs ett värde i sig. I yrkes- och professionsetiken däremot är det tydligt att etikens innehåll är anpassat för yrkeskårens eller professionens medlemmars särskilda behov; etiken fungerar som ett sätt att hantera etiska situationer som är specifika för yrkesgruppen.
Uppsatsen har en teoriutvecklande ambition och utgår från antagandet att vissa förändringar i synen på det militära maktmedlet också kan komma att avspeglas som förändringar i ett lands militära etik. Jag är intresserad av hur (om-)formulerandet av etiken kan förstås.
Genom textanalys av Försvarsmaktens skrifter om militär etik söker jag finna stöd för förekomst av förändringar avseende den svenska militära etikens innehåll, syfte och målgrupp. Utifrån befintlig teoribildning om professionsetikens funktioner konstruerar jag ett tolkningsverktyg och föreslår ett sätt på vilket dessa förändringar kan förstås.
Undersökningen visar att de tidigare utgivna skrifterna Svensk officersetik och Vägar till svensk officersetik samt den nutida Vår militära profession uppvisar skillnader vad gäller etikens innehåll, tänkta målgrupp och beskrivna syfte. Den militära etiken sågs tidigare vara ett stöd till den enskilde officeren och den militära organisationens funktion, men kan idag förstås vara en mer kollektivt omfattande etik som syftar till intern kontroll genom att säkerställa efterlevnad av regler och uppträdande (hur:et) för all personal. Dessa förändringar kan förstås avspegla en förändrad samhällelig syn på såväl det militära uppdraget och den militära organisationen som på officerarnas roll.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 36
Keywords [sv]
Militäretik, professionsetik, yrkesetik, krigsvetenskap
National Category
Other Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:fhs:diva-7526OAI: oai:DiVA.org:fhs-7526DiVA, id: diva2:1216114
Subject / course
War Studies, Thesis
Educational program
Högre stabsofficersutbildning (HSU)
Supervisors
Examiners
2018-06-112018-06-112018-06-11Bibliographically approved