Traditionellt har synen på teknik i Försvarsmakten präglats av en uppdelning i olika typer av militär personal: ’tekniker’ och ’officerare’. ’Teknikern’ är den som hanterar tekniken och ’officeren’ är den som hanterar operationen. Detta har varit en behändig uppdelning som gett ’officeren' en ursäkt att slippa bry sig om tekniken och ’teknikern’ ett tydligt definierat arbetsutrymme. Denna konstruktion stämmer självklart inte med verkligheten, men den har trots detta influerat bland annat utveckling av utbildning och begrepp.
Den här skriften utgår från en helt annan syn, nämligen den att tekniska system är all officerares arbetsredskap och en förståelse för dessa arbetsredskap är centralt för att kunna utöva yrket effektivt. Självklart behöver olika personalkategorier olika typer av kunskap och olika mycket kunskap, men det är av underordnad betydelse. Den aspekt som är central här för utformningen av militärteknik är behovet av alla officerares övergripande förståelse för teknik. Detta ställer till viss del ’nya’ krav på utbildningen bland annat vad det gäller synen på teknik och i vilket sammanhang den studeras, det är dessa aspekter och krav som denna skrift beskriver. Detta är den andra upplagan, den första gavs ut 2008. Titeln på skriften var 2008 PM: Militärteknisk grundnivå, nu har titeln breddats en aning till Att planera och genomföra utbildning i militärteknik.
Ämnesrådet i militärteknik syftar med denna bok att ge ett stöd, främst till lärare, att utnyttja vid sidan av andra styrdokument, vid utveckling och genomförande av militärteknisk utbildning för officerare och annan militär personal. Utöver det förtjänar utbildningen även att diskuteras utifrån akademiska krav, den diskussionen utelämnas dock till största delen ur denna bok.
Del 1 redovisar hur militärteknisk utbildning principiellt byggs upp.
Del 2 tar kortfattat upp begreppen naturvetenskap och samhällsvetenskap i relation till ämnet militärteknik.
Del 3 beskriver översiktligt nivåer för högskoleutbildning.
Del 4 diskuterer det självständiga arbetets roll.
Del 5 ger några tips att tänka på när kurser och utbildningar i militärteknik utvecklas med fokus på olika typer av kunskap.
Del 6 diskuterar systemtänkande och systembegreppet och dess roll i militärteknisk utbildning.
Del 7 är en referensförteckning vilken pekar ut bra ställen att lära sig mer.
Stockholm: Försvarshögskolan (FHS), 2016. , p. 36