Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Sara, Sjölund
Publications (1 of 1) Show all publications
Asp, V., Helena, H. & Sara, S. (2013). Utvärdering av grundkurs för Räddningsinsats: Måluppfyllelse och målrelevans. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Open this publication in new window or tab >>Utvärdering av grundkurs för Räddningsinsats: Måluppfyllelse och målrelevans
2013 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Över 60 procent av brandmännen i Sverige är anställda som räddningstjänstpersonal i beredskap och arbetar deltid inom kommunal räddningstjänst. Deras huvudsakliga utbildning är grundkurs för Räddningsinsats som årligen genomförs på ett flertal platser i landet med MSB som huvudman.

Utvärderingen visar att grundkurs för Räddningsinsats är en uppskattad utbildning, både av studerande och avnämare, som i hög grad uppfyller räddningstjänsternas behov. Trots detta finns det många förslag på förbättringar av utbildningen. Många synpunkter handlar om att anpassa utbildningen till förändringar som skett inom räddningstjänsterna. Kunskapsområdet Prehospitalt akut omhändertagande bör utökas med suicidkunskap, anhörigstöd och socialt omhändertagande samt hjärt-lungräddning för att anpassa kunskapsområdet till nya behov. För att öka studerandenas förståelse för samtliga kunskapsområdens relevans bör en stor del av undervisningen och övningarna vara ämnesövergripande. Övningarna bör också genomföras med en flexibel syn på insatsorganisation och med ett jämnt fokus på olika släckmetoder.

Många respondenter har efterfrågat en anpassning av grundkurs för Räddningsinsats till lokala förhållanden. Eftersom skillnaderna mellan landets räddningstjänster vad gäller organisering, riskbilder och stationernas behov, är stora bör en sådan anpassning göras under preparandkursen och inte under grundkursen.

Place, publisher, year, edition, pages
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), 2013. p. 27
Keywords
utvärdering, deltidsbrandmän, räddningstjänst, räddningstjänstpersonal i beredskap
National Category
Political Science
Research subject
Statsvetenskap med inriktning mot krishantering och internationell samverkan
Identifiers
urn:nbn:se:fhs:diva-4628 (URN)
Note

Utvärderingen har genomförts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Available from: 2014-06-03 Created: 2014-06-03 Last updated: 2019-03-20Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications